Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αγριογούρουνο στη γάστρα με κόκκινο κρασί



 
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αγριογούρουνο από σπάλα κομμένο σε κομμάτια
3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 κλωνάρια σέλινο, κομμένα στη μέση
4 – 5 καρφάκια γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού κόκκοι από μπαχάρι
750 ml κόκκινο κρασί
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 – 3 κουτ. σούπας αλεύρι
500 ml χλιαρός ζωμός, αν χρειαστεί
2 κουτ. σούπας μέλι
1½ κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, καθαρισμένες (ή μεγαλύτερες, κομμένες κυδωνάτες)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια του αγριογούρουνου και προσθέτουμε τα κομμάτια καρότου και κρεμμυδιών, το σέλινο, τα γαρίφαλα και τους κόκκους μπαχαριού. Περιχύνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε καλά το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο, για να απορροφήσει το κρέας τα αρώματα της μαρινάδας. Περίπου κάθε 6 – 8 ώρες ανακατεύουμε το κρέας στη μαρινάδα για να βρέχεται ομοιόμορφα.
 
Ψήσιμο:
Στραγγίζουμε το κρέας και τα κομμάτια των λαχανικών, πετάμε το σέλινο και σουρώνουμε τη μαρινάδα. Την αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
 
Σε μια μεγάλη γάστρα που να κάνει και για το μάτι της κουζίνας ή σε μία μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα κομμάτια του αγριογούρουνου, του κρεμμυδιού και των καρότων, περίπου για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ρίχνουμε αλατοπίπερο, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με τη μαρινάδα.
 
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί στο ζεστό υγρό. Κλείνουμε το σκεύος και το μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 3 ώρες. Κάθε 1 ώρα βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και ανακατεύουμε απαλά το φαγητό. Αν σωθούν νωρίς τα υγρά και τα υλικά κινδυνεύουν να κολλήσουν, συμπληρώνουμε ζεστό ζωμό ή νερό.
 
Οταν περάσουν οι 3 ώρες, βάζουμε στο σκεύος τις πατάτες, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να γίνουν οι πατάτες. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ζεστό ζωμό ή νερό.
 
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε. Για να γίνει η σάλτσα πιο φίνα, βγάζουμε το κρέας, τις πατάτες και τα καρότα από το ταψί και πολτοποιούμε τα υγρά που έχουν απομείνει με τα κρεμμύδια. Σουρώνουμε. Αν είναι πολύ αραιή η σάλτσα, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.

3 σχόλια: