Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ


Υλικά

1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
60 γρ. νωπή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3 & 1/4 φλυτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

για το μέλωμα

μέλι
κανέλα
καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση


Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη και
προσθέτουμε τη μαγιά θρυμματίζοντας τη
με τα δάχτυλα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε και το γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια
με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό παχύρευστο, ούτε νερουλό αλλά ούτε και σαν ζυμάρι.

Σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος να
φουσκώσει.

Όταν είναι έτοιμος ο χυλός, βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί
καλά. Παίρνουμε μέσα στη χούφτα μας ζύμη και κλείνουμε τα δάχτυλα μας. Στο
σημείο μεταξύ του αντίχειρα και του δείχτη θα πεταχτεί ένα μικρό κομματάκι
ζυμαριού. Αυτό το παίρνουμε με ένα μικρό κουταλάκι και το ρίχνουμε στο καυτό
λάδι. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με τους υπόλοιπους λουκουμάδες,
φροντίζοντας να βάζουμε λίγους κάθε φορά για να μην πέφτει η θερμοκρασία του
λαδιού. 


Όταν χρυσίσουν τους αφαιρούμε και τους βάζουμε σε ένα μπωλ που έχουμε
στρώσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχυμένους με μέλι και κανέλλα.
Αν μας αρέσει προσθέτουμε και ψιλοκομμένο καρύδι.



Εναλλακτικά φτιάχνουμε ένα σιρόπι μελιού ως εξής.

½ φλυτζανάκι του καφέ νερό
3 κ.σ. ζάχαρη
6-7 κ.σ. μέλι

Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι να λειώσει η ζάχαρη και να
υγροποιηθεί το μέλι και φέρνουμε σε
βρασμό. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και βουτάμε τους λουκουμάδες καυτούς στο
σιρόπι αμέσως μόλις τους τηγανίσουμε. Προσοχή δεν αφήνουμε τους λουκουμάδες
μέσα, απλά τους βουτάμε και τους αφαιρούμε. Αυτό θα τους κάνει να είναι
τραγανοί εξωτερικά και σιροπιασμένοι έως μέσα. Τοποθετούμε σε πιατέλα κι αν
θέλουμε περιχύνουμε με έξτρα μέλι. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και καρύδι και
γλυκοτρώμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου